Letošní rozmarné jaro nechalo předčasně vykvést květy všech barev, aby je vzápětí spálil nečekaný mráz. Na naší zpustlé a neudržované zahradě, která zčista jasna spadla na má bedra bez ohledu na to, že ze všech bylin těžko rozeznám kravinec od petrklíče, vykvetla mezi bělostnými kvítky jívových proutků zajímavá trvalka. Prý je to Allium schoenoprasum a hospodyňky ho podle Magdaleny Dobromily užívaly již před narozením Krista. Naše babičky měly pro šťavnatou aromatickou nať v kuchyni všestranné využití, jen aby dědkům mohly odepřít jejich oblíbené tvrdošíjně vyžadované Maggi. Čerstvě nasekanou ji míchaly se solí, praly ji do másla, do tvarohu i do sýrů. Spolu s koprem musela být v salátech a bez té údajně zdravé trávy s vysokým obsahem vitamínu C a mnoha dalších užitečných stopových prvků se neobešla ani míchaná vajíčka, leckterá omáčka o polévkách nemluvě. Ženská když se doví, že zelená barva posiluje zrak, tak s tím ozdobí i hotová jídla na talíři - a dědku nekecej a jez!
Fialová taky dobrá
Na druhou stranu to bývaly zlaté časy. Současné biodivoženky nutí svým nebohým protějškům zeleninový vývar plný fialek nebo sedmikrásek či dokonce řebříčku i s natí. Chrpa zas krásně obarví čaj. Stejně jako sléz. To nepatřičné v buchtách jsou dozajista okvětní lístky měsíčku lékařského. I když kterápak modelína dneska ví, co jsou to buchty? Leda tak muffiny ozdobené drtí z karafiátů vhodných za našich časů jednou za rok při odborářské oslavě Mezinárodního dne žen. Dnešní muže nepřekvapí talíř obložený fialovo - bílou kreací z paliček jetele a navíc lichořeřišnicí posypaný namazaný krajíc. Copak jsem zajíc?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poznámka pod čarou: Jako rozjívení kluci jsme u ohníčku při pastvě domácího zvířectva často hulákali tehdy populární častušky. Tady je jedna z nich: „Šel dědeček na kopeček nařezat si šnytlik, smekla se mu kudla v ruce, uříznul si pytlik". Já jsem si kvetoucí pažitku pouze vyfotil a nemaje Facebook....
Nepublikováno